Kom och spela med oss

Spelar du ett blåsinstrument? Eller kanske slagverk? Bor du i Köping eller i en stad i närheten? Oavsett vilket så är du varmt välkommen till oss! Våra medlemmar kommer främst från Köping, men det åker även musiker från Västerås, Örebro, Eskilstuna och Kolsva för att vara med och spela.

Rephelg med samspel i ring

Vilka är vi då?
Vi är en orkester som råkar ha två uniformer. Vårt ursprung är från Musikföreningen Lyran som grundades redan 1882. År 1992 blev vi också godkända som Hemvärnsmusikkår, så vi spelar också i Arméns uniform som Hemvärnets Musikkår Västmanland. Vi repeterar varje tisdag klockan 19:00 till 21:30 i Musikskolans lokaler i Köping, gamla Folkets Park. Här finns en karta på Eniro till oss: Musikskolan i Köping.

Behöver man kunna marschera?
Nej, men det är en klar fördel om man kan gå i takt. Så länge du kan det så kommer det ordna sig. Vi övar marschering, både med och utan instrument, så att alla ska känna sig bekväma och vi ska kunna uppträda snyggt och propert tillsammans som en kår.

Hur ser ett år ut i Lyran/Hemvärnets Musikkår Västmanland?
Vi brukar börja med repetitioner i januari efter ett juluppehåll, därefter rullar året på med spelningar och övningar som:

  • Valborgsmässofirande
  • Vaktparad i Stockholm som Hemvärnsmusikkår
  • Militära ceremonier, exempelvis på Ledningsregementet i Enköping
  • Nationaldagsfirande
  • Temakonserter, exempelvis filmmusik
  • Spelningar i Köping, både som Hemvärnsmusikkår och som Lyran
  • Julspelningar, i kyrkor och på julmarknader

Utöver dessa framträdanden brukar vi ha trevliga och väldigt givande övningshelger tillsammans där vi spelar i hop oss inför kommande konserter. Även marschrepetitioner inför marschsäsongen på våren och inför vaktparader.

Konsert tillsammans med Örebro Blåsarsymfoniker

Hur blir man medlem då?
Kom till oss! Sitt med och spela några repetitioner, känns det bra och är roligt så hoppas vi att du stannar kvar. Vår civila kår är ansluten till Sveriges Orkesterförbund, och därför blir en medlem hos oss automatiskt medlem även där och får hem tidningen Musikant, samt kan ta del av deras övriga förmåner. Är man över 15 år och svensk medborgare får man även delta i vår Hemvärnsverksamhet. Fram till man fyller 18 år räknas man som Hemvärnsungdom. Åldersgränsen är på grund av att man är en Hemvärnssoldat även som musiker. Sverige har skrivit på FN:s barnkonvention, så är man under 18 år klassas man som barnsoldat, vilket inte tillåtet.

Vi välkomnar alla blåsmusiker och slagverkare att ta kontakt med oss! För tillfället ser vi gärna en förstärkning på grovt brass; tuba, trombon eller horn. Men som sagt, alla är välkomna att ta kontakt!

Skicka gärna ett mail till spelamedoss@lyran.nu, eller ta kontakt med någon från ledningen under sidan Ledning.

Vi ser fram emot att höra dig, både via mail eller telefon men även musikaliskt!